Tipy a recepty na podzimní dobroty

Podzim v mnoha z nás vyvolává spíše nostalgii z konce slunných letních dnů, zahradních oslav, grilovaček a teplých večerů na terasách - má však i své kouzlo plné příjemných chvil a okamžiků.
Zatímco v létě trávíme hodně času mimo domov, na podzim máme více času a prostoru sami pro sebe a pro aktivity, které nám přinášejí radost a klid. Je čas udělat si pohodový den - zachumlat se do huňaté deky s hrnkem voňavé kávy, zapálit svíčku a pustit oblíbený seriál, na který přes léto nebyl čas. Nebo se pustit do tvoření a vyrobit si nějakou úžasnou podzimní dobrotu.
Vyzkoušejte například náš nový recept na pumpkin spice nebo chai latté. Můžete se pustit do pečení a zkusit třeba dýňové muffiny s espressem. Rozhodně nebudete litovat - nádherná vůně a výborná chuť v úžasně vláčných muffinech s malou dávkou kofeinu. A pokud jste fanouškem spíše banánového chleba, tak Vás určitě potěší jeho podzimní alternativa - dýňový chleba s drobenkou.
Nic nenavodí tu správnou podzimní atmosféru lépe než domov provoněný skořicí a dýňovým pyré.
A pokud vykoukne zpod mraků sluníčko a rozhodnete se vyrazit na procházku plnou barevného listí, můžete na ni vyrazit s termoskou a drip-it sáčkem v kapse. Šálek horké kávy zahřeje duši i zkřehlé prsty.
Tak hlavu vzhůru, pokud Vám už nyní začíná chybět léto - a radujte se z maličkostí, které může podzim nabídnout!
Tipy a recepty na podzimní dobroty
Pumpkin spice latté
Připravte si na vašem kávovaru espresso / ideální pro přípravu je naše Podzimní směs/, zalijte našlehaným mlékem a přidejte podle chuti dýňový sirup. Můžete vyzkoušet ten z našeho eshopu od Sirupárny, nebo se pustit do výroby domácího podle receptu níže.
Pumpkin Spice sirup
Ingredience
- 360 g cukru
- 360 ml vody
- 6 tyčinek celé skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 4 lžíce dýňového pyré
Postup
- Do malého hrnce vlijte vodu a nasypte cukr. Hrnec dejte na vařič a nechte povařit.
- Jakmile se cukr rozpustí, přidejte skořici, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek a dýňové pyré. Promíchejte a nechte 20 minut vařit na mírném ohni.
- Ještě horký přelijte sirup přes sítko do sklenice. Uchovávejte v lednici.
Domácí chai latte
Ingredience
- 500 ml vody
- černý čaj (2 pytlíky, případně sypaný dle doporučení výrobce)
- 2 celé hřebíčky
- 1 celá skořice nebo 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového ořechu
- 2 lžíce medu
Postup
- Do malého hrnce nalijte vodu, nasypte koření a nechte cca 10 minut povařit na mírném ohni.
- Přidejte 2 pytlíky černého čaje (nebo sypaný čaj) a nechte vařit dalších 10 minut.
- Dalších 10 minut nechte odstát mimo vařič.
- Následně přeceďte přes sítko do sklenice.
- Nápoj je připravený ke konzumaci, stačí jen přidat teplé, ideálně vyšlehané mléko.
- Množství vystačí na 3-5 nápojů.
Dýňové muffiny s espressem
Porce 8-10 muffinů / Doba přípravy 25 minut / Doba pečení 25-35 minut
Ingredience na těsto
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky pečícího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 2 vejce
- 230 g dýňového pyré
- 200 g cukru krupice
- 75 ml oleje
- 75 ml černé kávy (pokojová teplota)
Ingredience na drobenku
- 5 lžič másla (pokojová teplota)
- 100 g třtinového cukru
- 80 g hladké mouky
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Ve střední míse smíchejte mouku, pečící prášek, sůl, skořici a muškátový oříšek. Prozatím dejte stranou.
- Do další, větší mísy rozklepněte vejce. Přidejte dýňové pyré, krupicový cukr, olej a černou kávu a pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience krásně spojily.
- Pomocí stěrky pomalu smíchejte obsah obou mís dohromady, až vznikne hladké těsto. Dejte prozatím stranou a připravte drobenku.
- Do misky vložte máslo a třtinový cukr. Promíchejte, aby se ingredience krásně spojily a následně přidejte směs mouky, skořice a soli. Jakmile se začne směs lehce drolit, máte drobenku hotovou.
- Nyní si můžeme připravit formu na muffiny, kterou vymažte trochou másla a nebo do ní vyskládejte košíčky.
- Každý košíček naplňte přibližně do poloviny, poté posypte trochou drobenky, těstem doplňte téměř po vršek košíčku a znovu posypejte drobenkou.
- Takto připravené vložte do trouby a pečte 25-35 minut. Že jsou muffiny hotové poznáte klasickou metodou zasunutím špejle.
- Po vytažení z trouby nechte muffiny pár minut vychladnout ve formě a poté přendejte na "chladící mřížku".
- Muffiny vydrží v uzavíratelné nádobě při pokojové teplotě až tři dny, v lednici až týden.
Dýňový chleba s drobenkou
Doba přípravy 25 minut / Doba pečení 45-50 minut
Ingredience na těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 90 g cukru
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 40 ml černé kávy (pokojová teplota)
- 80 g zakysané smetany / řeckého jogurtu
- 175 g dýňového pyré
Ingredience na drobenku
- 120 g cukru
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce změklého másla
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C a formu na chleba vymažte máslem.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, koření a cukr v menší misce a dejte prozatím stranou.
- Ve druhé větší misce smíchejte vejce, mléko, kávu, smetanu / jogurt a dýňové pyré. Jakmile promícháte, tak přidejte smíchané ingredience z menší misky.
- V malé misce spojte máslo s cukrem a skořicí a vytvořte drobenku.
- Polovinu vzniklého těsta přesuňte do formy na chleba a zasypte vrstvou drobenky. Následně vlijte zbytek těsta a znovu posypte drobenkou.
- Špejlí jemně promíchejte povrch těsta s drobenkou a můžete péct.