DOPRAVA ZDARMA u objednávek nad 999 Kč. Pro REGISTROVANÉ sleva 10% v kreditech na další nákup.

Tipy a recepty na podzimní dobroty

Podzim v mnoha z nás vyvolává spíše nostalgii z konce slunných letních dnů, zahradních oslav, grilovaček a teplých večerů na terasách - má však i své kouzlo plné příjemných chvil a okamžiků.

Zatímco v létě trávíme hodně času mimo domov, na podzim máme více času a prostoru sami pro sebe a pro aktivity, které nám přinášejí radost a klid. Je čas udělat si pohodový den - zachumlat se do huňaté deky s hrnkem voňavé kávy, zapálit svíčku a pustit oblíbený seriál, na který přes léto nebyl čas. Nebo se pustit do tvoření a vyrobit si nějakou úžasnou podzimní dobrotu.

Vyzkoušejte například náš nový recept na pumpkin spice nebo chai latté. Můžete se pustit do pečení a zkusit třeba dýňové muffiny s espressem. Rozhodně nebudete litovat - nádherná vůně a výborná chuť v úžasně vláčných muffinech s malou dávkou kofeinu. A pokud jste fanouškem spíše banánového chleba, tak Vás určitě potěší jeho podzimní alternativa - dýňový chleba s drobenkou.

Nic nenavodí tu správnou podzimní atmosféru lépe než domov provoněný skořicí a dýňovým pyré.

A pokud vykoukne zpod mraků sluníčko a rozhodnete se vyrazit na procházku plnou barevného listí, můžete na ni vyrazit s termoskou a drip-it sáčkem v kapse. Šálek horké kávy zahřeje duši i zkřehlé prsty.

Tak hlavu vzhůru, pokud Vám už nyní začíná chybět léto - a radujte se z maličkostí, které může podzim nabídnout!

 

Tipy a recepty na podzimní dobroty

Pumpkin spice latté

Připravte si na vašem kávovaru espresso / ideální pro přípravu je naše Podzimní směs/, zalijte našlehaným mlékem a přidejte podle chuti dýňový sirup. Můžete vyzkoušet ten z našeho eshopu od Sirupárny, nebo se pustit do výroby domácího podle receptu níže.

Pumpkin Spice sirup

Ingredience

  • 360 g cukru
  • 360 ml vody
  • 6 tyčinek celé skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 4 lžíce dýňového pyré

 Postup

  1. Do malého hrnce vlijte vodu a nasypte cukr. Hrnec dejte na vařič a nechte povařit.
  2. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte skořici, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek a dýňové pyré. Promíchejte a nechte 20 minut vařit na mírném ohni.
  3. Ještě horký přelijte sirup přes sítko do sklenice. Uchovávejte v lednici.

Domácí chai latte

Ingredience

  • 500 ml vody
  • černý čaj (2 pytlíky, případně sypaný dle doporučení výrobce)
  • 2 celé hřebíčky
  • 1 celá skořice nebo 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového ořechu
  • 2 lžíce medu

 Postup

  1. Do malého hrnce nalijte vodu, nasypte koření a nechte cca 10 minut povařit na mírném ohni.
  2. Přidejte 2 pytlíky černého čaje (nebo sypaný čaj) a nechte vařit dalších 10 minut.
  3. Dalších 10 minut nechte odstát mimo vařič.
  4. Následně přeceďte přes sítko do sklenice.
  5. Nápoj je připravený ke konzumaci, stačí jen přidat teplé, ideálně vyšlehané mléko.
  6. Množství vystačí na 3-5 nápojů.

 

Dýňové muffiny s espressem

Porce 8-10 muffinů / Doba přípravy 25 minut / Doba pečení 25-35 minut

 Ingredience na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky pečícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 230 g dýňového pyré
  • 200 g cukru krupice
  • 75 ml oleje
  • 75 ml černé kávy (pokojová teplota)

Ingredience na drobenku

  • 5 lžič másla (pokojová teplota)
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli

 Postup

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Ve střední míse smíchejte mouku, pečící prášek, sůl, skořici a muškátový oříšek. Prozatím dejte stranou.
  3. Do další, větší mísy rozklepněte vejce. Přidejte dýňové pyré, krupicový cukr, olej a černou kávu a pořádně promíchejte, aby se všechny ingredience krásně spojily.
  4. Pomocí stěrky pomalu smíchejte obsah obou mís dohromady, až vznikne hladké těsto. Dejte prozatím stranou a připravte drobenku.
  5. Do misky vložte máslo a třtinový cukr. Promíchejte, aby se ingredience krásně spojily a následně přidejte směs mouky, skořice a soli. Jakmile se začne směs lehce drolit, máte drobenku hotovou.
  6. Nyní si můžeme připravit formu na muffiny, kterou vymažte trochou másla a nebo do ní vyskládejte košíčky.
  7. Každý košíček naplňte přibližně do poloviny, poté posypte trochou drobenky, těstem doplňte téměř po vršek košíčku a znovu posypejte drobenkou.
  8. Takto připravené vložte do trouby a pečte 25-35 minut. Že jsou muffiny hotové poznáte klasickou metodou zasunutím špejle.
  9. Po vytažení z trouby nechte muffiny pár minut vychladnout ve formě a poté přendejte na "chladící mřížku".
  10. Muffiny vydrží v uzavíratelné nádobě při pokojové teplotě až tři dny, v lednici až týden.

 

Dýňový chleba s drobenkou

Doba přípravy 25 minut / Doba pečení 45-50 minut

 Ingredience na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 90 g cukru
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 40 ml černé kávy (pokojová teplota)
  • 80 g zakysané smetany / řeckého jogurtu
  • 175 g dýňového pyré

 Ingredience na drobenku

  • 120 g cukru
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce změklého másla

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180°C a formu na chleba vymažte máslem.
  2. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, koření a cukr v menší misce a dejte prozatím stranou.
  3. Ve druhé větší misce smíchejte vejce, mléko, kávu, smetanu / jogurt a dýňové pyré. Jakmile promícháte, tak přidejte smíchané ingredience z menší misky.
  4. V malé misce spojte máslo s cukrem a skořicí a vytvořte drobenku.
  5. Polovinu vzniklého těsta přesuňte do formy na chleba a zasypte vrstvou drobenky. Následně vlijte zbytek těsta a znovu posypte drobenkou.
  6. Špejlí jemně promíchejte povrch těsta s drobenkou a můžete péct.